אמנת הפרסום המיטיב

בריאות

אומרים שהעיקר זה בריאות. היום, יותר מתמיד מציעים לנו עשרות טיפים, שיטות, תוספים ופטנטים על מנת לתרום לבריאותנו ואריכות ימינו. יחד עם זאת, נראה לנו טבעי שאדם המגיע לגיל שישים, חמישים ואפילו מוקדם מכך, יתחיל לסבול מבעיות בריאות. מדוע זה כך? מדוע, למרות כל השיטות והפטנטים, עבור רבים הגוף מתחיל לפתח מחלות מוקדם כל כך?

אחת הסיבות המרכזיות היא שבמרוץ אחר העצות החדשניות, והפטנטים הפשוטים ליישום לשיפור הבריאות, רבים מאיתנו מתעלמים מהעקרונות הבסיסיים ביותר. אותם עקרונות לשמירת הבריאות נשמעים לנו כמעט בנאליים, אולם למרות זאת איננו מיישמים אותם.

מדוע איננו מקיימים עקרונות בסיסייים אלה? אולי כי מרוב שנתקלנו בהם הרבה פעמים הם איבדו מערכם החדשני, שכן החדש מושך הרבה יותר. אולי כי אנו עדיין מחפשים את נוסחת הקסם שתתן לנו מקסימום תוצאות במינימום מאמץ (ואולי במקסימום הוצאות...). אך למעשה אין צורך בקסמים. במאמר זה אספתי את שלושת העקרונות המרכזיים ביותר, שההקפדה על קיומם מהווה את המפתח החשוב ביותר לחיים בריאים וחיוניים.

התעמלות בכיף


1. זמן איכות פעיל

"אין לי חשק לכלום היום", "אני עייף מהעבודה", "אני מרגישה שמנה"... אלה משפטים נפוצים אצל רבים מאיתנו. דיכאון, עייפות והשמנה הם מחירים ידועים ואף מפורסמים של החיים בעולם המערבי. הנסיון לתמרן בין העבודה, הילדים, הלימודים ועוד גורמת לתחושה של חוסר הספק כרוני, המביאה ללחץ, אשר בתורו מביא לעייפות ודיכאון. התחושה שרודפת אותנו היא שיש כל כך הרבה מה להספיק, וכל כך מעט שעות ביממה. במרוץ הזה פסק זמן לעצמך נהפך לאתגר גדול. והתוצאות ניכרות לעין – חוסר סיפוק הולך וגובר מהחיים במרוץ העכברים.

אינכם חייבים להגרר לקלחת השוצפת הזאת. בתוך הלחץ הזה ישנו מקום קטן של שקט אותו תוכלו לארגן לעצמכם יום-יום. זהו הזמן של הפעילות הגופנית. זמן לחשוב, להתארגן מחדש עם הדברים, לארגן את המחשבות, להרהר ולהרגיש שאתם משקיעים בעצמכם. זהו זמן האיכות שלכם עם עצמכם, או עם החברים שיקרים ללבכם. כמעט ואין בנמצא דבר חשוב יותר מאשר לתת לעצמכם את הזמן השקט הזה לעסוק בפעילות הגופנית המתאימה לכם. אינכם חייבים להתחיל בריצת 10 ק"מ. מספיק שתלכו חצי שעה עם המוסיקה האהובה עליכם על מנת שתרגישו את ההבדל אחרי הפעם הראשונה. הפעילות הגופנית, אשר הוכחה במחקרים רבים כמפחיתה לחץ, דיכאון ועוזרת לשמירה על המשקל, הינה בדיוק הפעילות הגופנית שמתאימה לכם. ואם עדיין לא מצאתם את מה שיעשה לכם את זה, המשיכו לחפש! בין אם זה חדר כושר, ספינינג, ריצה, שחייה, טאי צ'י או הליכה שקטה עם הכלב, עשו מהזמן שאתם משקיעים באימון טקס שייתן לכם את התחושה של זמן איכות. לבשו בגדים יפים, כאילו אתם יוצאים לדייט עם הספורט (אתם יכולים אף להשקיע בבגדי ספורט איכותיים שייתנו לכם מוטיבציה נוספת), השקיעו במוסיקה שמתאימה לכם...

הפעילות הגופנית לא רק משפרת את הגזרה, אלא גם מוסיפה לחיוניות, הגמישות והחוזק של גופכם, למרץ הכללי שלכם ולמצב הרוח הטוב שלכם במשך זמן ארוך אחרי האימון. תעשו ממנו זמן איכות, "הטענה", שהוא רק שלכם. כי בדיוק כמו שהגוף צריך שינה מספקת על מנת להיטען מחדש, הגוף והנפש יחדיו זקוקים לזמן איכות פעיל על מנת לקבל יותר סיפוק, מיקוד וחיוניות במהלך היום.


2. תזונה מתאימה

"שמזונך יהיה תרופתך", אמר הרמב"ם לפני מאות שנים, ואמרתו תקפה גם היום. מחלות רבות מתחילות ממחסורים תזונתיים או מאכילה לא מתאימה. כך למשל, דיכאון, עייפות, נשירת שיער וחוסר ריכוז יכולים לנבוע ממחסור בברזל בתזונה. הדלדלות העצם עלולה לנבוע ממחסור בסידן, ואילו השמנה המלווה בנשירת שיער, עייפות, דכאון וקור יכולה לנבוע גם ממחסור ביוד, הפוגע בבלוטת התריס, החשובה לתפקודנו התקין. במקרים אלה, ובשלל מקרים נוספים, אכילה מאוזנת הינה בדיוק התרופה מהמזון, ואף המניעה למחלה, אשר רמב"ם מדבר עליה.

 

זאת כולנו יודעים. אולם ה"איך" חשוב לא פחות, ולפעמים אף יותר מה"מה". כמובן שאם נכלול ירקות, דגנים וקטניות רבים בתזונתנו, בנוסף למקורות עשירים לסידן וחומצות שומן חיוניות, נהיה בריאים יותר מאשר אם נאכל אוכל מהיר או מעובד. אולם אכילת אוכל בריא אשר נעשית במהירות, לא באוירה רגועה ולא מתוך רעב אלא מתוך לחץ, מתח עייפות או מגוון רגשות שליליים נוספים, אינה יכולה להזין באופן מספק את גופנו ואת נפשנו. כך, בעיות כמו גאזים מרובים, עצירויות, השמנה ועוד יכולים להופיע גם באנשים אשר אוכלים אוכל מזין מאוד, אולם אוכלים אותו במהירות, ללא תשומת לב לטעמים השונים, ללא הנאה מלאה מהאוכל, או אוכלים שלא מתוך רעב (אלא מסיבות רגשיות). לכן, אכילה של אוכל מזין, הכולל את כל אבות המזון, בצורה רגועה ומתוך תשומת לב לאוכל, יכולה לתרום לבריאות ואף נמצאה כמאריכה תוחלת חיים.

הקשבה לגוף


3. הקשבה לגוף

"אני מרגיש מפוצץ", "לא ישנתי מספיק היום", "לא הייתי צריך את כוס הבירה הנוספת הזאת..."

אפשר לתת מגוון רחב של עצות לשמירה על אורך חיים בריא, מה לאכול או מה לעשות ומתי. אולם רבים מאיתנו, מרוב ההקשבה למגוון עצות מבחוץ, שכחו איך להקשיב ליועץ הפנימי החכם ביותר – הגוף שלנו. המכונה המופלאה הזאת יודעת יותר מכל הרופאים, הדיאטנים ומאמני הכושר מה מתאים לה באופן אישי. ולמרבה הפלא, למרות שאנו מתעלמים מאיתותיה באופן שיטתי, היא אינה מתייאשת וממשיכה לאותת, למקרה שמישהו בכל זאת יקשיב. כך, היא מאותת לנו על עייפות משלא ישנו את מספר השעות המתאים לנו. היא מאותת לנו בתחושת נפיחות, בחילה או סתם תחושה לא נעימה משאכלנו יותר מדי, מעט מדי, או שלא אכלנו את מה שהיינו צריכים על מנת להזין את עצמנו באופן הטוב ביותר. היא איננה מתייאשת, מאותתת כל הזמן. השאלה היא מי מקשיב.

ואכן, הקשבה למצפן הפנימי הזה הינה אולי המפתח החשוב ביותר לקיום חיים בריאים ולמניעת מחלות. הקשבה זאת דורשת מיומנות, ולפעמים אף אומץ (אחרי שנים של הקשבה למחוגי השעון, ללוחות הזמנים שנכפו עלינו מבחוץ, או לתפריטים דיאטטיים אלה או אחרים), אולם התגמול הוא כמעט מיידי. כך, שינה של מספר השעות המתאים לנו תביא למרץ, לריכוז ולמצב רוח טובים יותר. אכילה בהתאם לאיתותי הרעב והשובע תביא לתחושת קלילות וחיוניות. ופעילות גופנית מהנה, כשאנו מרגישים שהגוף שלנו לא זז מספיק, כל אלה יביאו לכיול שלנו ליועץ שיודע יותר טוב מכולם כיצד להאריך את חיינו – הגוף שלנו.


מחברת המאמר: רותי צ'רנוב - תזונאית, מטפלת בשיטת None Diet Approach.
אזור התגובות למאמר נועד ליצור דיון מפרה ומעשיר סביב נושא המאמר.
אנא כתבו בצורה נאותה ועניינית כדי שנאשר אותן.