אמנת הפרסום המיטיב

מדוע מחירי הדלק רק ילכו ויעלו

 
 

לדעתי מחירי הדלק רק ילכו ויעלו בעתיד. כדי להגיע למסקנה זו לא עשיתי סקירה של המחירים ההיסטוריים של הדלק וגם לא ניסיתי לנתח שיקולים גיאופולטיים כמו חרם הנפט על איראן. כל אלו הם פרמטרים משניים.

כדי להבין את התמונה הגדולה יש להבין מהם החוקים הראשיים השולטים במערכת ומה מצבם כעת.

ראשית חשוב להבין כיצד נקבעים מחירים.
כמעט תמיד, ובמיוחד בכלכלה של שוק חופשי (כמו הכלכלה הבינלאומית והכלכלה של רוב המדינות בעולם), מחירים נקבעים בהשפעתם של שני גורמים: ביקוש והיצע.
הביקוש מבטא עד כמה אנשים רוצים מוצר מסוים, ולכן עד כמה הם מוכנים לשלם עבורו.
ההיצע מבטא את מידת הזמינות של מוצר מסוים, ולכן את המחיר בו יהיו מוכנים בעלי המוצר למכור אותו.
ככל שהביקוש גדל מבלי שההיצע גדל, המחירים עולים. ככל שההיצע קטן, מבלי שהביקוש קטן, המחירים עולים.

שנית, חשוב לקחת בחשבון שלושה פרמטרים (או מגמות) כלל עולמיות משמעותיות. מה שהופך מגמות אלו למשמעויות זה שאין אף אדם או אפילו מדינה היכולים לשנות אותן.

  1. נפט הינו משאב מוגבל - כדור הארץ מכיל כמות סופית של נפט. הנפט נוצר בכדור הארץ בתהליכים שארכו מיליוני שנים, ולכן בתקופת חיינו לא יווצר נפט חדש. המשמעות הפשוטה היא שהנפט על כדור הארץ הולך ואוזל, והדיון סובב אך ורק סביב השאלה מתי זה יקרה. כבר כיום ידוע לנו על בארות נפט עצומות שמוצו לחלוטין. יש חוקרים רבים הטוענים שכבר עברנו את נקודת השיא של יכולת יצור הנפט.
     
  2. אוכלוסיית העולם גדלה בקצב אדיר - לאורך אלפי שנות היסטוריה גדלה אוכלוסיית העולם והגיעה לכמיליארד איש בסביבות שנת 1800 לספירה. כיום, תוך 200 שנה בלבד, הוכפלה אוכלוסיית העולם פי 7, וקצב זה רק הולך וגדל.
     
  3. מדינות העולם השלישי הופכות למודרניות - בהמשך לנתון מספר 2, חשוב להבין שכיום רוב אוכלוסיית העולם נמצאת בעולם השלישי. רבים מהם לא משתמשים בכלי רכב, חשמל, או נהנים ממוצרים תעשייתיים. המגמה הזאת משתנה במהירות. סין והודו הן שתי דוגמאות לכך. שתיהן יחד מכילות כמעט שליש מאוכלוסיית העולם וקצב ההתפתחות שלהן מאוד מהיר. תוך מספר שנים סין תעקוף את ארצות הברית ותהפוך להיות הכלכלה הגדולה בעולם.

כשמסכמים את כל הנתונים, יש להבין שהיצע הנפט בעולם לא יוכל לגדול עד אינסוף. למעשה הוא אפילו לא יוכל להישאר קבוע. בשלב מסויים הוא יתחיל לרדת. במקביל הביקוש לנפט, בצורה של דלק לתחבורה, חשמל, חומר גלם לפלסטיק ועוד, רק יגדלו עם צמיחת אוכלוסיית העולם והמודרניזציה של העולם השלישי.
כשההיצע יורד והביקוש עולה המחירים מזנקים.


צור טאוב
מייסד פרויקט אגורה
אזור התגובות למאמר נועד ליצור דיון מפרה ומעשיר סביב נושא המאמר.
אנא כתבו בצורה נאותה ועניינית כדי שנאשר אותן.