אמנת הפרסום המיטיב

תשובות לשאלות נפוצות בנוגע להתפקדות למפלגות

אם אתם עדיין מתלבטים האם להתפקד למפלגה כלשהי, אתם מוזמנים לקרוא את התשובות והשאלות הבאות.
כמו כן, אם לא מצאתם תשובות לשאלותיכם, אתם מוזמנים לכתוב לאתר
"מתפקדים" או לנו, ונשמח לסייע לכם.


ש: אינני רוצה להתפקד כי אינני מזוהה עם אף מפלגה ולא בטוח/ה שאצביע עבורה בבחירות הבאות

ת: ההתפקדות למפלגה אין משמעותה להיות מזוהה עם מפלגה, ואין חובה להצביע לה בבחירות. אפשר לראות זאת כאפשרות לבחור פעמיים. הדבר היחידי החשוב הוא להתפקד למפלגה שערכיה תואמים פחות או יותר את הערכים שלנו.


ש: מי ידע שהתפקדתי למפלגה מסוימת?
ת: פרטי חברי המפלגות השונות מצויים בידי הגופים המנהלתיים של המפלגות ובידי מבקר המדינה, אך אינן מתפרסמות לציבור הרחב. לקראת הפריימריז מקבלים המועמדים השונים את רשימות החברים על מנת שיוכלו ליצור איתם קשר ולנסות לשכנע אותם לתמוך בהם.


ש: יקר לי מדי להשקיע בבחירות
ת: עלות ההתפקדות למפלגה הינה מאוד סמלית ונעה בין 39 ל -75 שקלים בשנה - תלוי במפלגה. אם כל אחד מאתנו יעשה את הצעד הקטן הזה, כולנו נרוויח הרבה יותר, כי כספי המיסים שאנו משלמים ינותבו חזרה אלינו, ולא אל כיסם של בעלי האינטרסים. כך שזו השקעה משתלמת.


ש: אני רק אדם אחד, כך שאני לא מאמין שעוד קול אחד יעזור

ת: ראשית לא מדובר באדם אחד או באנשים בודדים. תנועת "מתפקדים" פועלת כבר ארבע שנים, וכבר בפריימריז האחרונים בליכוד ניתן היה לראות את תוצאות פעולתם של המתפקדים החדשים שהתפקדו דרכה, בדמות שלושה מועמדים חדשים לחלוטין שהצליחו להתברג למקומות ריאליים בכנסת.

שנית, יש צורך במעט קולות יחסית כדי להכניס מועמד למקום ריאלי בכנסת. לצורך המחשה, ההבדל בין מועמד שנכנס לכנסת למועמד שלא נכנס עשוי לעמוד על כמה מאות קולות, ולפעמים על עשרות קולות.


ש: מתי יש פריימריז במפלגות השונות?
ת: הפריימריז בשלוש המפלגות בהן בוחרים את רשימות המועמדים לכנסת (ליכוד, עבודה, הבית היהודי), מתקיימים לרוב כשלושה חודשים עד חצי שנה לפני הבחירות לכנסת. אם הבחירות אינן מתקיימות במועדן מסיבה כלשהי (ובישראל זה קורה לא מעט), הפריימריז מתקיימים כשלושה חודשים לפני מועד הבחירות לכנסת. אף על פי שלא יהיה ניתן להצביע בפריימריז הקרובים בגלל תקופת האכשרה (מוסברת בהמשך), התפקדות היא השקעה לטווח הארוך. התפקדות המונית מזכירה לחברי הכנסת שעליהם להתחיל לפעול לטובת כלל האוכלוסיה, בין אם יש למתפקדים השפעה בפריימריז או לא.


ש: אז למה להתפקד עכשיו ולא בעוד שנה?
ת: במפלגות המקיימות פריימריז (ליכוד, עבודה, הבית היהודי) יש תקופת אכשרה, כלומר פרק זמן מרגע ההתפקדות ועד שהחברים החדשים מקבלים זכות להצביע בפריימריז. זאת על מנת למנוע מאנשים להתפקד למפלגה בסמוך לפריימריז רק בכדי להצביע למועמד מסוים, ואז לעזוב את המפלגה. תקופת האכשרה משתנה בין מפלגה למפלגה, ונכון להיום עומדת על חצי שנה במפלגת העבודה, 16 חודשים בליכוד, ו-18 חודשים בבית היהודי.


ש: אינני יודע באילו מועמדים לבחור

ת: על מנת שההתפקדות תהיה אפקטיבית חשוב ללמוד על המועמדים של המפלגה אליה התפקדנו, והדרך הטובה ביותר היא לחקור מה המועמד עשה ת'אכלס עד היום בתפקידו. בנוסף למידע המופץ בתקשורת ולמידע המופץ על ידי המועמדים עצמם, ניתן להשתמש בכלים יותר "אובייקטיביים" המספקים נתונים על פעילותם של מועמדים שכבר כיהנו בכנסת, כגון אתר כנסת פתוחה והאתר מד-ח"כ.


ש: אינני מכיר מספיק את אופן פעולת בעלי האינטרסים, ולכן אינני בטוח שהתפקדות זה הדבר שיעזור

ת: על מנת להבין טוב יותר מי הם בעלי האינטרסים הפועלים בבחירת חברי הכנסת ואיך הם פועלים, אתם מוזמנים להעמיק ולחקור במקורות הבאים:  קישור1קישור2קישור3.


ש: אני חושש שלא אזכור לחדש את ההתפקדות בשנה הבאה וכך אאבד את הזכות להצביע
ת: לאחר ההתפקדות הראשונית, מתחדשת ההתפקדות אוטומטית בהוראת קבע מידי שנה. כך שאין צורך לזכור לעשות זאת.


ש: 
מה זה אומר להתפקד, להיות חבר במפלגה?

ת: להיות חבר במפלגה זה אומר לקחת חלק בתהליך קבלת ההחלטות שלה. להיות זה שנבחרי הציבור במפלגה חייבים לו דין וחשבון. אפשר להיות חברים בכל מיני מפלגות, אבל רק בשלוש המפלגות הדמוקרטיות הגדולות (ליכוד, עבודה, הבית היהודי) כלל חברי המפלגה בוחרים הן את יו"ר המפלגה, והן את רשימת המועמדים של המפלגה לכנסת בתהליך שנקרא "פריימריז". מדובר בכוח בלתי מבוטל, שיכול להמליך מלכים ולחרוץ גורלות, ונבחרי הציבור יודעים את זה. הכרטיס להשתתפות בתענוג זה עולה בסה"כ 75-39 ₪ לשנה.


ש: למה להתפקד דווקא לשלוש המפלגות הגדולות? למה לא למפלגות אחרות?
ת: הליכוד, העבודה והבית היהודי הן שלוש המפלגות היחידות בכנסת (נכון להיום) שמקיימות פריימריז בהן כלל חברי המפלגה בוחרים הן את יו"ר המפלגה והן את רשימת המועמדים שלה לכנסת. במפלגות בהן יו"ר המפלגה קובע את הרשימה לבד, או שגופים מצומצמים כמו מרכז מפלגה, ועדה מסדרת, או מועצת חכמי התורה קובעים אותה, אין שום משמעות להתפקדות, כי היא לא יוצרת השפעה וכוח הרתעה.
יתר על כן, רק בשלוש המפלגות האלה יש אפשרות להתפקד באינטרנט בשתי דקות עם כרטיס אשראי.


ש: מה אני עושה אם אני רוצה להפסיק להיות חבר במפלגה?
ת: לכל מפלגה נהלים משלה, אבל בגדול זה תהליך מאוד פשוט. מתקשרים למספר טלפון שמופיע תמיד באתר המפלגה או שולחים מייל למפלגה ומבקשים להפסיק את החברות. תידרשו לשלוח פקס עם בקשתכם לסיום החברות ובזאת סיימתם את חברותכם במפלגה. את הכסף לא תקבלו בחזרה, אבל זה רק 39, מקסימום 75 ₪ לשנה.


ש: מי זכאי להתפקד למפלגות השונות
ת: כל אזרח ישראל מעל גיל 17 רשאי להתפקד לאחת המפלגות.



אם לא מצאתם תשובות לשאלותיכם, אתם מוזמנים לכתוב לאתר "מתפקדים" או לנו, ונשמח לסייע לכם.
 

אזור התגובות למאמר נועד ליצור דיון מפרה ומעשיר סביב נושא המאמר.
אנא כתבו בצורה נאותה ועניינית כדי שנאשר אותן.