אמנת הפרסום המיטיב

יש תקווה!... והרבה - חלק שני

בחלק הראשון של המאמר הוצגו הסיבות הגורמות לרבים  מאיתנו לחשוב שהמצב בארץ ובעולם הולך ומתדרדר, למרות שאין זה ממש כך. בנוסף סקרנו את מגמות השיפור בעולם מנקודת מבט היסטורית עד ימינו.
אם טרם קראתם את החלק הראשון, מומלץ שתקראו אותו ראשית.

בחלק זה, נסקור את מגמות ההתדרדרות - כלומר, תחומים בהם המצב הולך ונעשה גרוע יותר.

מגמות של התדרדרות
לא כל המגמות הן בסימן שיפור. חלקן מתדרדרות.
לפני שנבחן את המגמות המתדרדרות, על מנת שנוכל להבין את התמונה הגדולה, ברצוננו להציג את מודל השלבים בגדילה של האנושות, כפי שאנו רואים אותו.



את צמיחתה של האנושות ניתן להשוות לצמיחתו של אדם יחיד

השלב הראשון הוא שלב הילדות:
לילד יש הורים שאומרים לו מה לעשות. הוא אינו עצמאי ועושה את מה שמוכתב לו. בשלב הילדות האנושות מאופיינת כמי שנשלטת ומכוונת על ידי סמכות. ברמה המדינית הסמכות היא השליט ששולט על המדינה, וברמה התרבותית מדובר בגורמי סמכות המכתיבים את האמונה ביחס לדת ומוסר. יש הורים טובים ויש הורים פחות טובים. ובהתאם ישנם שליטים נאורים שרוצים את טובתו של העם וישנם עריצים. ישנן דתות המכתיבות תפישות מאוד מוסריות, וישנן כאלו שמשתמשות בהפחדה כדי להגביל את החשיבה החופשית. הנקודה המשותפת לשני המקרים היא שבשניהם ההתנהגות של הילד, כלומר האנושות, לא נובעת מתוך עצמה, לא נובעת מתוך ההתנסות שלה, אלא מתוך תפישה שהוכתבה לה מגבוה.

השלב השני הוא שלב הנעורים:
בשלב הנעורים הנער מתחיל לרצות להיות אדון לעצמו. רוב הסיכויים שהוריו לא יתנו לו את מבוקשו ולכן הוא יתמרד. מבחינת האנושות שלב זה מתאפיין במהפכות ובכינון משטרים חדשים. אך היות שבמקרה של האנושות המעבר מילדות לנעורים נעשה לרוב במרד – הופך הילד לעצמאי "בין לילה", בעודו חסר ניסיון וחכמת חיים, ולכן הוא עושה הרבה טעויות. תרבות הצריכה והפגיעה באיכות הסביבה הן למשל תוצאות של אנושות עצמאית אך חסרת ניסיון.

השלב השלישי הוא שלב הבגרות:
הנער שעשה טעויות ושילם על כך ביוקר מתחיל ללמוד מה טוב לו. בחלק מהמקרים הוא מגיע לאותן תובנות שניסו הוריו להקנות לו – בהנחה שהיו הורים טובים, אך הפעם הן נובעות ממנו ולכן הן יציבות יותר. ניתן לראות את שלב הבגרות בכל מיני תהליכים היסטוריים, למשל בגישה הרווחת ביחס לעישון. בתחילתו של תהליך זה, הגישה הרווחת, הן בציבור והן במדע לא הכירה בהשפעה המזיקה של העישון. כיום, אחרי תהליך של כמאה שנה, כולם כבר מכירים בכך שהוא מזיק לבריאות.

כפי שאנו רואים זאת, מרבית מדינות העולם נמצאות היום בשלב הנעורים. יבשת אירופה היא היבשת היחידה המתחילה את שלב הבגרות, וזאת כיוון שהספיקה יותר מכולם לעשות טעויות ולשלם עליהן. ניתן לראות זאת בגישה המתקדמת, ביחס לשאר העולם, שיש ברבות ממדינות אירופה ביחס לאיכות הסביבה, לחרויות הפרט, לפתרון סיכסוכים, לחינוך ועוד.

בעולם הערבי לעומת זאת, מרבית המדינות רק מתחילות את שלב הנעורים שלהן, ולכן הן צפויות לתהפוכות רבות בטרם יתייצבו על הדרך הנכונה.


כשבאים אנו לסקור את מגמות ההתדרדרות, חשוב לזכור שבסופו של דבר אנו - האנושות - לומדים מטעויות, אם כי כפי שאנו רואים, יש לנו "ראש קשה". עלינו לחוות שוב ושוב את אותה הטעות עד שאנו מצליחים להבין שלא כדאי לנו לחזור עליה. לכן כשאנו מסתכלים על מגמת התדרדרות, עלינו לנסות להבין באיזה שלב אנו נמצאים ביחס אליה על מנת שנוכל להסיק מה צופן העתיד. כמו כן, אם נכונה הטענה שבסופו של דבר אנו לומדים מטעויות, ניתן להסיק מכך שכל עוד נצליח להימנע מלעשות טעות מאוד קריטית שתגרום להשמדה שלנו, נוכל לצפות שהמגמה הכללית של העתיד תהיה שיפור.

איכות הסביבה – תחום איכות הסביבה, הפגיעה בטבע וההתחממות הגלובלית הוא נושא שלדעתנו האנושות מתחילה להגיע לשלב הבגרות ביחס אליו, אך הרבה נזק כבר נעשה והרבה ממשיך להיעשות. נזק שאנו משלמים ונמשיך לשלם עליו עוד תקופה ארוכה בעתיד.

פיצוץ האוכלוסין – זוהי אחת הבעיות המשמעותיות ביותר שצופן העתיד, כיוון שהיא מהווה מכפיל של רבות מהבעיות האחרות. ככל שהאוכלוסיה גדלה יש צורך ביותר משאבים. מה שאומר עוד יצור חשמל, עוד ניצול שטחים ופגיעה בטבע, עוד זיהום, עוד צפיפות ועוד עליית מחירי דיור. ככל שרמת החיים עולה בעולם אנו רואים ירידה בקצב גידול האוכלוסין, אך מלבד יפן גרמניה וכמה ארצות נוספות, ברוב העולם עדיין יש גידול. ממוצע הילודה העולמי כבר קרוב מאוד לשני ילדים לאישה, מה שאומר שהגידול לא ימשיך עד אינסוף. עם זאת, על פי תחזיות הסטטיסטיקאים אוכלוסיית העולם תמשיך לצמוח עד 10-11 מיליארד איש, לפני שיעצר גידול האוכלוסין.

תעשיית הבידור והעיתונות – אלו הם שני תחומים שהמשותף להם הוא המאמץ לתפוס את תשומת הלב של הציבור. כדי לעשות זאת העיתונות מציגה כל העת תוכן יותר שחור וצהוב, ותעשיות הבידור משתמשת בתוכן יותר ויותר מגרה, בין אם הוא מציג יותר מין, אלימות או זעזוע. הנזק שאלו יוצרים הוא עצום. כפי שמזון בריא חשוב לגוף, רשמים בריאים חשובים לתוכן של הרגשות והמחשבות שאנו חווים. נכון להיום, מלבד אנשים המתנתקים מהעיתון והטלוויזיה, איננו רואים מגמה של שינוי, וככל הנראה מגמה זו תתחיל להשתנות רק כאשר נבין שהתכנים הללו מזיקים לנו, נפסיק לצרוך אותם, ותעשיית הבידור והעיתונות תשתנה בהתאם להעדפות החדשות שלנו.

חופש הפרט
– ככל שהעולם נעשה טכנולוגי ואמצעי התקשורת משתכללים, יותר קל לעקוב אחרינו ולהשיג מידע עלינו. כיום יותר ויותר פעולות שאנו עושים במהלך חיינו מתועדות במכשירים טכנולוגיים: אימיילים, מנועי חיפוש, GPS בסמרטפון, רכישות בכרטיסי אשראי, מצלמות אבטחה, כרטיסי נסיעה אלקטרוניים בתחבורה ציבורית, כל אלו ועוד הינם אמצעים טכנולוגיים שמתעדים מידע על חיינו ועל פעולותינו.
הבעיה הטמונה בכך היא שניתן להגיע למידע זה, ובראש ובראשונה מנסים להגיע אליו גורמים המעוניינים לשלוט על הפרט, גם אם זה מתחיל ממטרות טובות לכאורה כמו לחימה בטרור או אכיפה של תשלום מיסים. כפי שאנו רואים זאת, כיום אנו בקושי מודעים לצמצום חופש הפרט שנגרם לנו עקב שימוש לא זהיר בטכנולוגיה. מסיבה זו, יחד עם מגמת הפיכת העולם שלנו לטכנולוגי, אנו צופים שבעתיד הקרוב חופש הפרט שהלך והשתפר הודות לדמוקרטיזציה, יחזור ויצטמצם.

קרינה אלקטרומגנטית
– זהו תחום חדש שאנו רק נכנסים אליו. מרבית הציבור, המדע והמוסדות אינם מכירים בנזקים שגורמת הקרינה הסלולרית (גלי מיקרו) והקרינה הנפלטת ממכשירי חשמל ביתיים (גלי רדיו). אנו צופים שהשימוש  בטכנולוגיה המתבססת על קרינה סלולרית רק יעמיק, ובדומה לתהליך שעברנו עם העישון, ייקח לנו זמן ואנשים ישלמו מחיר כבד, עד שתשתנה דעתנו.


השוואה בין מגמות השיפור למגמות ההתדרדרות
כשסקרנו את מגמות השיפור וההתדרדרות, ניתן היה לראות שמגמות השיפור היו בעיקר בתחומים ותיקים מבחינה היסטורית, בעוד מגמות ההתדרדרות הינן בתחומים חדשים מבחינה היסטורית. דבר זה מחזק את הטענה שבסופו של דבר אנו לומדים מהטעויות, ולכן בסיכומו של דבר העולם שלנו הולך ומשתפר.

בשבוע הבא נפרסם את החלק השלישי והאחרון של המאמר.
בחלק זה נסקור את המצב במדינת ישראל מנקודת מבט חדשה.


המאמר נכתב על ידי מייסדי פרויקט אגורה - צור טאוב וירון בן-עמי
אזור התגובות למאמר נועד ליצור דיון מפרה ומעשיר סביב נושא המאמר.
אנא כתבו בצורה נאותה ועניינית כדי שנאשר אותן.